Sugrįžome iš paskutinio Erasmus+ projekto „Nuo žemės iki Lėkštės“ susitikimo Portugalijoje Santa Maria da Feiros mieste. Iš mūsų gimnazijos skrido 5 moksleiviai bei 3 lydinčios mokytojos.
Nuo projekto pradžios tyrėme mitybos įpročius, lyginome susitikę su partneriais Budapešte; ieškojome prekybos tinklų, kur galima pirkti maistą be plastiko pakuočių, aiškinomės, iš kur atkeliauja maisto produktai į mūsų parduotuves ir pasakojome vieni kitiems Bergamo mieste; gilinomės į bioįvairovės tematiką, kūrėme klausimus BIOPOLIO žaidimui apie bioįvairovę, kalbinome savo draugus ir pažįstamus, kaip jie supranta ‚Lėto Maisto“ judėjimą bei ieškojome gamintojų, kurie atranda senąsias veisles ir prikelia naujam gyvenimui.
Santa Marija da Feiros mieste balandžio paskutinę savaitę viešbutyje Dos Loios buvo apgyvendinti projekto dalyviai, o vidurinė miesto mokykla ūžė nuo svečių šurmulio. Visi dalyviai iš 6 šalių atsivežė savo nuveiktus darbus, kuriuos pristatė partneriams. Darbų buvo gausybė ir visi bylojo, kad Europos šalys atranda senąsias augalų veisles bei sėkmingai augina: lietuviai (Panevėžio K. Paltaroko gimnazija) kalbino obuolių sūrio gamintojus-verslininkus, parodė jų darbo specifiką; vokiečiai mėgsta apibendrinti, todėl jie savo skaidrėse kalbėjo apie senąsias veisles, jų svarbą bei selekcijos darbą; italai turi mokslininką Galdini, kuris mielai papasakojo apie senąją kalnų ožkų veisl ir barzdotuosius kukurūzus; portugalai – apie spalvotas pupeles; prancūzai nufilmavo mokslininką, kuris išdėstė savo filosofiją bei susirūpinimą dėl augalų įvairovės nykimo. Projekto dalyviai diskutavo apie LĖTO MAISTO judėjimą.
Paskutiniu projekto renginiu tapo BIOPOLIO pristatymas bei žaidimas. Susiskirstėme š 6 komandas, kiekvienoje buvo po dalyvį iš kiekvienos šalies. Visi partneriai parsivežė žaidimo atributus į savo mokyklas, žaidimą galės žaisti kiti bendruomenių nariai ir kartu mokytis anglų kalbos bei tvarumo.
Portugalų koordinatorė Izabelė Pays labai stengėsi parodyti mokyklą, Santa Marijos da Feira miestą, Porto grožybes. Likome sužavėti Portugalijos miestų grožio, žmonių šilumos ir energijos bei skanaus maisto.
Smagiai valgėme, šokome bei dainavome paskutiniame vakarėlyje mokykloje, kur stalą serviravo bei patiekalus ruošė portugalų mokyklos kulinarijos sektoriaus moksleiviai. Sužavėjo saldumynų grožis ir skonis, tiesiog burnoje tirpo.
Atsisveikinome su partneriais, šeimininkais, žinome, kad tai buvo paskutinė projekto veikla, bet žinome, kad projekto idėjos ilgai liks mūsų širdyse.